Begeleiding bij een ernstige of ongeneeslijke ziekte.

Vanaf het moment dat je ziek wordt, verandert er veel voor jou en je naasten. Dit gaat gepaard met veel emoties en vragen. Liefdevol rond Verlies biedt begeleiding aan in de periode van ziek zijn, of dat nu een tijdelijke, chronische of ongeneeslijke ziekte is.

De begeleiding die wij bieden kan plaatsvinden in de volgende vormen:

  • Gesprekken
  • Ontspanningsoefeningen
  • Mindfulness/ aandachtsoefeningen
  • Lichaamsgerichte oefeningen om met emoties te werken
  • Expressie middelen zoals beeldende middelen, schrijven en muziek
  • Ritueelbegeleiding

 

De impact van ernstig ziek worden

Als je ernstig ziek wordt valt de grond vaak onder je voeten weg. Je plannen en verwachtingen voor de toekomst staan ineens te wankelen. Je wordt overspoeld door emoties, onzekerheden en vragen. Ook sociaal gezien is het een hele klus.

Er komen gesprekken mét, en vragen van familie, vrienden, bekenden en collega’s. Soms is er veel begrip en hulp, soms juist heel weinig. Je moet een weg zien te vinden door informatieland. ‘Wat kan ik doen?’, ‘Wat zijn ervaringen van anderen?’, ‘Waar kan ik betrouwbare informatie vinden?’, ‘Welke instanties zijn er en wie kan mij helpen?’

Daarbij heb je de ziekte niet alléén. Je dierbaren staan ook te schudden op hun grondvesten.  Ze maken zich zorgen over jou, ze maken zich zorgen over praktische dingen zoals baanbehoud, financiën, organisatie, de zorg voor kinderen/gezinsleden e.d.

Kortom het is nog al wat, waar je mee te dealen hebt.

Vaak drukt dit erg zwaar op je schouders en is het fijn als een extern iemand je kan begeleiden. Iemand die jou kan helpen inventariseren op welke punten je hulp kunt gebruiken. Iemand die wegwijs is in zorgaanbieders-land. En iemand die zich door ervaring en scholing verdiept heeft in het proces waar je voor staat.

Praktisch

Samen zoeken we naar een nieuwe manier van je leven inrichten. Waar liggen je prioriteiten en mogelijkheden? Wat heb je nodig? We zullen ook praten over de emotionele en psychologische impact, over de zingevingsvragen die naar boven komen en over de frustratie dat niet alles wat jij wilt nog kan. Het vraagt tijd en ruimte om dit te erkennen en je te gaan richten op wat wél kan.

 

Ongeneeslijk ziek

Het kan ook zijn dat je ongeneeslijk ziek bent en er rekening mee moet houden dat je eerder gaat overlijden dan je gehoopt had. Wat LRV kan bieden, is dat iemand van ons jou en je gezin begeleidt gedurende de periode van ziek zijn, het sterven en de periode van rouw. We kunnen helpen jouw ziekte bespreekbaar te maken binnen je familie, op het werk, op school en binnen je vriendenkring. Daarnaast zijn wij een stabiele factor en luisterend oor voor jouw dierbaren gedurende de gehele periode. Dit kan rust en steun bieden. Dankzij de gesprekken die al in een vroeg stadium aanvangen, kunnen we beter inschatten wat jíj belangrijk vindt en kunnen daardoor jouw dierbaren persoonlijke handvatten geven en ze beter steunen.

Vormgeven aan afscheid

Ook kunnen we samen met jou nadenken over hoe jij je dierbaren iets mee wilt geven voor hun verdere leven, iets waar ze steun aan hebben en waardoor jouw energie en passie door kan leven in hen. We kunnen met jou en je dierbaren samen spreken over een passend afscheid; ...Wat vinden ze fijn? Waar hebben ze behoefte aan?